Снимка БулфотоНЗОК има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за

...
Снимка БулфотоНЗОК има много по-голям опит относно трансплантациите, отколкото Фондът за
Коментари Харесай

Кирил Ананиев: Не е проблем, че Фондът за лечение на деца в чужбина ще бъде закрит

Снимка Булфото

НЗОК има доста по-голям опит по отношение на трансплантациите, отколкото Фондът за лекуване на деца в чужбина и не е проблем, че той ще бъде закрит. Това разгласи министърът на здравеопазването Кирил Ананиев от трибуната на Народното събрание по време на гласуването на второ четене на бюджета на НЗОК, в който се планува закриване на Фонда за лекуване на деца, написа вести.бг.

„ Искам да уверя, че с това не се анулират съществуващи права на нашите деца като пациенти за лекуване в чужбина. Беше казано, че ние преследваме преструктурирането за уеднаквяване процедурите по финансирането и структурирането на тази активност посредством обезпечаване на една контактна точка – НЗОК, която ще издава само формуляр S2. Много значим въпрос е, че предтрансплатанционната и следтрансплантационната активност се финансира от НЗОК. Тоест, ние изваждаме един детайл. А по-тежките моменти са може би след трансплантациите, когато би трябвало да се грижим за тези деца “, разясни здравният министър.

„ За предходната година те са направи разноски за трансплантации и на дребни, и на огромни за 80 млн. лева, до момента в който Фондът за лекуване на деца в чужбина – единствено 12 млн. лева Кой има по-голям опит от двете институции? “, попита той.

Ананиев разяснява и че по този метод ще има доста по-голяма бистрота.

„ Защото НЗОК взима решенията по избрани медицински индикатори. Тя съблюдава европейски наставления и правила, които се ползват в цяла Европа за лекуване на непознати жители. Така че няма нито едно недоволство от тези трансплантации, които е финансирала НЗОК. Фондът за лекуване на деца не прави политика, политиката се прави от медицинските експерти –така че решението още веднъж ще се взима от тях. Парите ще се взимат от бюджета на Министерството на здравеопазването към НЗОК, което подсигурява, че тези пари няма да отидат за нищо друго с изключение на за трансплантации на българските деца “, съобщи министърът.

По думите на Ананиев в НЗОК ще се сътвори специфичен отдел в дирекцията за европейски въпроси.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР